Slovarček

sparkassen trading deutschland binären optionen Abrazija Okrnjena struktura zoba, ki se pojavi zaradi drgnjenja in praskanja, lahko tudi zaradi nepravilnega načina ščetkanja.

http://elisemay.com/bd/62/miglior-ebook-opzioni-binarie.html miglior ebook opzioni binarie Absces  Lokalno omejena okužba kosti ali mehkih tkiv dlesni, običajno ob vršičku korena (apeks). Po potrebi ga zdravimo z antibiotiki in morebiti s koreninskim zdravljenjem, ki ga opravi endodont.

loans for bad credit in newfoundland Amalgam  Najobičajnejši material za zalivke, ki mu pravimo tudi srebro ali živo srebro, ki sta pogosto vsebovana v zlitini. Uporabljajo se lahko tudi kompozitne smole ter zlati ali porcelanski "inlay-i". 

twitter binäre optionen Anestezija  Zdravila in postopki, ki blažijo občutek bolečine. 

http://cbsteel.net/bo/77/opzioni-binarie-di-sera.html opzioni binarie di sera Anterioren  Pridevnik, ki opisuje stvari, ki se nanašajo na središčne in stranske sekalce ter podočnike (sprednje zobe). 

il sole 24 ore opzioni binarie forum Aspirator  Slamici podobna cevka, s katero zobozdravnik med posegom iz ust izsesava slino. 

http://crvvantage.com/bp/27/auto-opzioni-binarie-altroconsumo.html auto opzioni binarie altroconsumo Beljenje/whitening  Proces beljenja zob s posebnimi geli, ki običajno vebujejo vodikov peroksid. Včasih se ob tem uporabijo tudi laserji. Proizvodi za beljenje zob, ki jih je mogoče kupiti brez recepta, niso tako močni kot tisti, ki jih uporabljajo zobozdravniki in so zato manj učinkoviti. 

indicatori speciali per opzioni binarie 30 secondi Bonding  Nanašanje kompozitne smole na površino zoba, da bi odpravili madeže ali popravili poškodovane zobe. Običajno ga uporabimo, če je na voljo dovolj zdravega naravnega zobnega materiala, sicer se odločimo za alternativne rešitve, kot so porcelanaste luske ali krone. 

http://www.yusco.rs/pk/94/otm-opzioni-binarie.html otm opzioni binarie Bruksizem  Nehoteno škripanje z zobmi med spanjem. Povzroči lahko tudi glavobol, bolečine v čeljustnem sklepu, izgubo zobne površine in razpoke. Zdravimo ga med drugim z opornico, ki jo zobozdravnik naredi po meri s pomočjo odtisa pacientovih zob. 

http://www.desteneer.com/ba/53/https-itwikipediaorg-wiki-opzionebinaria.html https it.wikipedia.org wiki opzione_binaria Delna proteza  Snemna priprava, ki nadomešča nekaj zob v zgornji ali spodnji čeljusti in se razlikuje od totalne proteze, ki nadomešča vse zgornje ali spodnje zobe. Pritrdi se na naravni (podporni) zob. Alternativa delni protezi je zobni vsadek. 

opzioni binarie 60 secondi trucchi Diagnoza  Proces ugotavljanja pacientovih bolezni. 

si puo guadagnare con le opzioni binarie Diastema  Razmak med zobmi, najobičajneje, ko gre za zgornja sekalca. 

orari migliori per opzioni binarie Digitalna  radiografija  Uporaba računalniškega upodabljanja namesto tradicionalnega rentgenskega filma za slikanje zob in hranjenje teh slik. 

Disfunkcija TMS  Disfunkcija temporomandibularnega sklepa - težave, povezane s temporomandibularnim sklepom (TMS), ki povezuje spodnjo čeljust z lobanjo. Običajno jih spremljajo poki in bolečine v čeljustnem sklepu. 

Ekstrakcija  Odstranitev zoba, ki je hudo propadel, zlomljen, majav ali zanj ni dovolj prostora. Puljenje. 

Endodont  Strokovnjak za poškodbe, bolezni in okužbe zobne pulpe (živčnega tkiva). 

Erupcija  Proces rasti novega zoba, ko predre površino dlesni, tako da ga lahko vidimo v ustih. 

Frenulotomija  Prekratka gubica med sprednjima sekalcema se prereže ali njen pripoj prestavi višje, da se sprednja srednja sekalca lahko dotikata. 

Fluorid  Spojina, ki jo v različnih oblikah dodajamo v vodo, gele, raztopine z namenom, da učvrsti zobe in nudi dodatno zaščito pred kariesom. 

Gingivitis  Vnetje dlesni, ki ga povzroči nepravilno umivanje zob. Je prvi znak parodontalnega obolenja dlesni. 

Halitoza  Tako strokovno imenujemo slab zadah. 

Higienik  Zobozdravstveni strokovnjak, usposobljen za čiščenje zob in odstranjevanje zobnega kamna, ki paciente uči pravilne zobne nege. 

Implantat oz. zobni   vsadek  Valjasto oblikovan, zobni korenini podoben vsadek, izdelan iz telesu prijaznega materiala (najpogosteje kovine titan). 

Interdentalno  Medzobno. 

"Inlay"  Po odtisu posameznega zoba narejen odlitek iz zlata ali porcelana, ki se zacementira v poprej pripravljeno poškodbo zoba. Je močnejša in trpežnejša alternativa amalgamu ali kompozitnim zalivkam. 

 Karies Strokovni izraz za zobno gnilobo. 

 Kaviteta Rana ali luknja v zobu, ki nastane ob propadanju zob in jo običajno povzroča sladkor v prehrani, ki omogoča rast bakterij in izločanje kisline v zobno sklenino. 

Kiretaža  Zdravljenje obolenja dlesni, ki vključuje odstranitev otrdelega plaka (zobnega kamna) z zobnih površin, skritih pod dlesnijo. Izvaja ga zobozdravstveni higienik med profilakso (strokovnim čiščenjem zob), v težjih primerih zobozdravnik ali parodontolog. 

Klorheksidin  Antiseptik, ki v zobozdravstvu že desetletja velja za najbolj učinkovito sredstvo za zaviranje nastajanja zobnih oblog. 

Kočniki  Zadnji trije zobje v obeh smereh zgornje in spodnje čeljusti, namenjeni mletju hrane pred požiranjem. 

Kompozitna zalivka  Zalivka v barvi zoba iz polimerne snovi, ki je videti kot naraven zob. Uporabljamo jo namesto kovinskega amalgama. Alternativa so zlati ali porcelanasti »inlayi«. 

Koreninski kanal Kanal, ki poteka po zobni korenini. Vsebuje živce in krvne žile.

Koreninsko zdravljenje  Postopek, s katerim rešujemo zob z bakterijsko okužbo, pri čemer izčistimo pulpo in zobni kanal, ju razkužimo in zapolnimo s trajnim polnilom. Običajno ga izvaja endodont. 

Krona  Porcelanasta ali zlata 'kapica', nameščena na propadajoče, poškodovane, krhke ali zabarvane zobe. 

Kserostomija  Pojav suhih ust. 

Kvadrant  Četrtina ust ali polovica zgornjega ali spodnjega predela ust. 

Lingvalna stran zoba  K jeziku usmerjena stran zoba. 

Lokalna anestezija  Odpravi občutek bolečine na omejenem območju. Napravimo jo lahko z aplikacijo gela, razpršila ali z injekcijo. 

Luske/venirji  Plastične ali porcelanaste obloge, ki jih nalepimo neposredno na zob in s tem izboljšamo njegov videz, ki je povsem naraven. 

Luščenje oz. glajenje zob  Globinsko čiščenje zob, s katerim odstranimo otrdeli plak pod robom dlesni. Ta parodontalni postopek običajno izvaja parodontolog ali parodontalni asistent, najpogosteje postopoma po kvadrantih. 

Mlečni zobje  Prvi set dvajsetih zob pri otroku (znani tudi kot prvi ali kratkotrajni zobje), ki jih sčasoma (okrog 6. leta starosti) nadomestijo stalni zobje. 

Modrostni zobje  Tretji par kočnikov, ki zrastejo kot zadnji. Pri nekaterih ljudeh modrostni zobje ne izrastejo v celoti in jih je treba kirurško odstraniti. 

Mostiček  Protetičen (umeten) zob ali vrsta zob med dvema naravnima zoboma, ki nadomešča manjkajoče ali izgubljene zobe. Alternativa mostičku je lahko zobni vsadek. 

Obnova zoba  Postopek, ki ga uporabi zdravnik, da zobu povrne običajno funkcijo. V ta namen lahko uporabi zalivko, krono, mostiček,… 

Odprti ugriz  Situacija, ko zobje zgornjega in spodnjega loka ob zaprti čeljusti niso v stiku. 

"Onlay"  Zlat ali porcelanast "inlay", ki je povečan tako, da pokrije tudi vrške in zaščiti zob, ki je ob tem videti bolj naraven kot pri kroni. 

Opornica  Snemni pripomoček iz akrilata, s katerim omejimo učinke škripanja z zobmi (bruksizma) ali težav s čeljustnim sklepom (temporomandibularne disfunkcije), ki ga običajno uporabljamo ponoči. Pripomoček izdelajo v zobozdravstvenem laboratoriju na podlagi natančnega odtisa pacientovih zob, ki ga naredi zobozdravnik. 

Oralna ali ustna kirurgija  Kirurški poseg v ustih, ki vključuje odstranitev zob, še zlasti modrostnih. 

Ortodontija  Zobozdravstvena veja, specializirana za zdravljenje neporavnanih zob in nepravilnega ugriza. Pri zdravljenju običajno uporabljamo zobni aparat ali retener. Zdaj je na voljo že paleta različnih postopkov in zobnih aparatov. 

Ortodont  Zobozodravnik specialist za popravljanje nepravilnosti zobovja, prvenstveno z uporabo zobnega aparata ali retenerja. 

Otroško zobozdravstvo  Zobozdravstvena veja, specializirana za zdravljenje otroških zob. 

Parodontalna bolezen oz. parodontitis  Napredovalo vnetje dlesni in drugih obzobnih tkiv, ki posledično vodi v izgubo opore zoba in končno tudi v njegov izpad. 

Plak  Lepljiva snov, ki nastaja na površini zob in omogoča rast bakterij ter tvorjenje kislin, kar povzroča zobno gnilobo. Tvorjenje plaka lahko draži dlesni in povzroča njihovo obolenje. Zdravimo ga z rednimi čiščenji ali profilakso pri zobozdravniku ali zobnemu higieniku. 

Podočnik  Tretji zob v smeri od sredine čeljusti. Skupaj imamo 4 takšne zobe. Podočniki so najdaljši zobje v človekovi čeljusti. 

Podporni zobje  Naravni zobje, ki podpirajo fiksen ali snemni mostiček. 

Porcelanaste luske/venirji  Plastična ali porcelanasta obloga, ki se nalepi neposredno na zob, s čimer izboljšamo njegov videz, ki je povsem naraven. 

Premedikacija  Zdravilo, ki ga vzamete pred posegom. Običajno za odpravljanje strahu pred posegom. 

Prevleka  Porcelanasta 'kapica', nameščena na propadajoče, poškodovane, krhke ali zabarvane zobe (imenovana tudi krona).  

Profilaksa  Strokovno čiščenje in odstranjevanje plaka, madežev na zobeh in zobnega kamna, ki jo izvaja zobozdravnik ali zobozdravstveni higienik. Idealno je, če se opravi vsaj enkrat na pol leta. 

Progenija  Tako imenujemo pojav nepravilnega ugriza. 

Protetika  Veja zobozdravstva, ki vključuje diagnosticiranje, načrtovanje zdravljenja in izdelavo zobnih nadomestkov. Običajni postopki nadomestitve zob vključujejo uporabo kron, mostičkov, protez in vsadkov. 

Redukcija zobovja  To pomeni, da imajo ljudje tekom evolucije vse manj zob. Redukcija zobovja ponavadi zajame petice, lahko dvojke, najpogosteje osmice. 

Rentgenski žarki  Sevanje, ki se uporablja za namen diagnoze, ko slikamo kostno tkivo zoba nad robom dlesni in pod njim. 

Resekcija korenine  Odstranitev zobne korenine, medtem ko krono ohranimo. 

Sklenina  Močno mineralizirana snov, ki prekriva zunanji del zoba. Je najtrša snov v človeškem telesu. 

Stalni zobje  To so zobje odraslih ljudi. Prvi stalni zobje zrastejo okrog 6. leta starosti. Vseh stalnih zob je 32. 

Sterilizacija  Proces uničevanja bakterij in virusov na pripomočkih, površinah in opremi. 

Ščitnik za zobe  Snemni pripomoček, s katerim zaščitimo zobe pred poškodbo pri športnih dejavnostih. Najbolj učinkoviti so, če jih oblikuje zobozdravnik, ki v ta namen naredi natančen odtis uporabnikovih zob. 

Toplotna sterilizacija  Postopek, pri katerem položimo inštrumente v posodo, v kateri za določen čas zvišamo temperaturo in tako uničimo mikroorganizme. 

Ugriz  Način, na katerega se zapirajo usta ali se srečujejo zgornji in spodnji zobje. 

Ultrazvočno čiščenje  Čiščenje zob (profilaksa), pri kateri uporabljamo visokofrekvenčne zvočne valove, s katerimi odstranimo zobni kamen in madeže z zob.

Ustno nebo  Splošni izraz za zgornjo ploskev v ustih. 

Venir  Tanka plast iz porcelana ali keramike, ki je obarvana v barvi zob in jo zobozdravnik pritrdi na prednjo stran zoba. Običajno se ta postopek opravi z namenom izboljšati videz zoba. 

Vsadek (zobni vsadek ali implantat)  Stalni nadomestek za manjkajoč zob. Postopek vključuje vsaditev kovinskega vijaka, običajno iz titana, v čeljustnico. Nanj nato pritrdimo protetičen (umeten) zob in tako zagotovimo močno in stalno obnovo izgubljenega zoba. Vsadki poleg tega preprečujejo postopno razgradnjo kostne snovi v čeljusti, do katere prihaja ob uporabi zobnih protez. 

Zagozden ali impaktiran zob  Zob, ki ne izraste v celoti in ostane povsem ali deloma zagozden v kost ali mehko tkivo. To se najpogosteje zgodi pri modrostnih zobeh. Če takšni zobje niso odstranjeni, lahko povzročajo bolečine, glavobole, okužbo in nepravilen ugriz (malokluzijo). 

Zalitje fisur  Postopek, pri katerem nanesemo plastično maso na zobne brazde za preprečevanje kvarjenja zob. Navadno se izvaja pri otrocih, ki so bolj nagnjeni k zobnemu kariesu ali gnilobi. 

Zalivka  Obnova zobne strukture z amalgamom, kovino, porcelanom ali kompozitno smolo. Uporabljajo se kot del zdravljenja zobne gnilobe. 

Zobna korenina  Spodnji del zoba, s katerim je zob pritrjen na podporne strukture. 

Zobna proteza  Snemni sklop umetnih zob. Proteze so lahko delne, ko nadomeščajo le del zobovja, ali totalne, ko nadomeščajo celo vrsto zgornjih ali spodnjih zob. Zobne proteze najpogosteje naredi protetik. Alternativa zobnim protezam so zobni vsadki. 

Zobna pulpa  Skupek živcev in krvnih žil, ki se nahaja v notranjosti zoba. 

Zobni biseri  To so majhne keratinske tvorbe bele barve, navadno velike 1-3 mm. Pojavijo se ob rojstvu ali kmalu po njem. Lahko je le ena ali jih je več. Locirane so na dlesni čeljustnega grebena. Bolj pogoste so v zgornji čeljusti. Nepravi zobek oziroma zobni biseri se imenujejo zato, ker razvojno nastanejo iz iste dedne zasnove kot zobje (imenujemo jo zobna letvica). V tuji strokovni literaturi jih najdete pod imenom "gingival cyst of the newborn", "Epstein's pearls" ali "Bohn's nodules" Izginejo spontano v nekaj tednih do nekaj mesecih ali najkasneje ob izrasti mlečnih zob. Zdravljenje ni potrebno,če pa v redkih primerih ne izgine, se jih da lepo odstraniti. Zagotovo ne vplivajo na rast in razvoj zob. 

Zobni kamen  Poapneli plak, ki nastane iz mineralnih soli v slini in se nalaga na zobeh. Odstranimo ga s profilakso ali strokovnim čiščenjem zob. Nekatere zobne paste naj bi zmanjševale tvorjenje zobnega kamna, vendar lahko le redni zobozdravstveni pregledi preprečijo, da bi nabiranje zobnega kamna povzročilo obolenje dlesni in izgubo zob. 

Zobozdravstvo  Veja medicine, ki vključuje diagnosticiranje, preventivo in zdravljenje katerekoli bolezni zob, oralnih tkiv in struktur.